vineri, 11 martie 2016

De la Belle Époque la interbelic si emanciparea feminina.




Muzeul Naţional Cotroceni a organizat in data de 3 martie 2016 vernisajul expoziţiei Eleganţă şi tradiţie în moda feminină. De la Belle Époque la interbelic“
Bogata expozitie dedicata sexului frumos, potrivit lunii martie, ne surprinde prin contrastele alaturate si pune in valoare patrimoniul detinut de muzeu completat cu doua colectii particulare apartinand Iuliei Gorneanu si Oana Cretu. Expozitia nu putea fi organizata intr-un loc mai potrivit - Palatul Cotroceni fiind reşedinţa principelui moştenitor Ferdinand şi a principesei Maria.





Muzeul National Cotroceni invita iubitorii de arta sa vizioneze expozitia care doreste sa prezinte evolutia modei feminine cat si a femei din perioada sfarsitul secolului XIX, cunoscut si sub denumirea "belle époque“, pana la inceputul secolului XX , perioada interbelica. 
Sunt prezente in expozitie tinute urbane, tinute traditionale cat si accesorii, paftale, ilic, gentuta, palarii, coliere si zgardane, pantofi si opinci, fotografii cu diverse detalii ale vremii. De la palarii "lighean" la palarii cu boruri scurte, de la fuste lungi, care acopereau pantofii, la fuste scurte, scotand in evidenta pantofii, transformari ce duc la modernizarea tuturor accesoriilor. In cadrul expozitiei se remarca renutarea corsetului si trecerea la vesminte confortabile. Se observa grija croitorului pentru produsul functional si estetic. Se remarca elementele estetice care imbogatesc, fir alb de matase aplicat pe marchizet alb, broderii cu irizatii diafane, rozuri, paiete, realizate toate cu multa migala si rafinament. 





MNC nu a asociat intamplator cele trei colectii in cadrul expozitiei punand un accent deosebit pe promovarea portului traditional romanesc, port indragit si de reginele Romaniei Elisabeta si Maria. "Bogata colecţie de costume populare ale Reginei Maria reflectă necesitatea susţinerii tradiţiei româneşti, dar şi a modernismului, prin asocierea cu bijuterii şi paftale de inspiraţie orientală." - citat: MNC
In prezent multe din personalitatile romanesti se simt inspirate de Regina Maria si promoveaza portul popular ca simbol al identitatii romanesti integrandu-l in tinuta urbana.






Minunatele fotografii prezentate sunt realizate de fotografa Anca Arghiri, iubitoare de arta si arta traditionala romaneasca care a surprins cu maiestrie detalii frumoase din expozitie. Pe aceasta cale va invit sa vizionati pagina ei de facebook Comori etnografice.



                  



Expozitia se poate viziona numai in perioada 3 martie – 29 mai 2016, conform programului Museului National Cotroceni, costul biletului este de 5 lei si se poate viziona cu cartea de indentitate sau pasaport.



 




Trebuie sa multumim pentru generozitatea colectionarelor Iulia Gorneanu si Oana Cretu, fotografei Anca Arghiri si nu in ultimul rand Muzeului National Cotroceni pentru expozitia organizata.
Mergeti la aceasta expozitie, daca aveti posibilitatea! E pacat sa nu o vizionati!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu