duminică, 13 martie 2016

Tehnici de brodat. Puncte de cusatura. Partea 4


Punctul batranesc


Este unul din cele mai vechi puncte de cusatura romanesti fapt pentru care poarta si denumirea de "rumanescuri" in zona Muscelului, iar in zona Olteniei sau a Moldovei il mai intalnim sub denumirea de "piezuri". Frumusetea acestui punct este data de textura in relief care nu se poate realiza mecanizat, cu masina de brodat. Se coase cu fir mai gros sau chiar buclat, pe principiul punct de tighel cu doua fete, dar lasand ata mai mai lejer, tocmai pentru a rezulta textura in relief. Este cusut din doua linii oblice suprasuse, una de la stanga la dreapta si cealalta invers, de la dreapta la stanga, dar aceasta se dubleaza. 



Punctul batranesc - etapa de lucru

Punctul batranesc - etapa de lucru


Punctul batranesc - etapa de lucru

Punctul batranesc - etapa de lucru





Punctul ciocanele / de Saliste

Acest punct il gasim cusut adesea pe camasile populare din zona Sibiului, din acest motiv se mai numeste si "punctul de Saliste". Aspectul punctului este de "panglica neagra lata" si trebuie utilizata o grosime de ata incat la final sa nu se obserseve urzeala panzei. Se stabileste latimea "panglicii" si se coase la fir. Luam cu acul in partea superioara si inferioara cate 2-4fire, se suprapune firul cu cel alaturat incat sa arate de parca "am desena cu ata opturi", dar prinse de panza. Fiind un punct mai greu de inteles am alaturat imagini la dimensiune mare pentru a vedea detaliile si am lucrat cu fir mai subtire pentru a vedea voi cum merge firul.



Punctul ciocanele / de Saliste


Punctul ciocanele / de Saliste



Punctul "Banatean"

Motivele cusute cu acest puct de cusatura sunt adesea geometrice si au la baza ca forma rombul. Se poate realiza in doua variante:
  • In linie dreapta: Se coase la fir pe principiul punctului inaintea acului urmarind modelul pe toata lungimea si te intorci mai jos cu un fir, la fel urmarind modelul. Se repeta procedura pana se realizeaza tot modelul. Modelul lucrat in aceasta metoda este migalos, dar pe dos are un aspect ordonat si rezulta modelul in contrast invers, ce e gol pe fata e plin pe dos.
  • In linie oblica: Se coase la fir pe principiul punctului drug urmarind modelul. Pe fata panzei modelul apare din linii drepte si pe dos rezulta aprope acelasi model realizat din linii oblice.



Punctul Banatean - varianta in stil oblic

lucrat in varianta la fir

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu