marți, 16 februarie 2016

Sezatoare Cluj 5.02.2016



Din patrimoniul Muzeului Etnografic "Poarta de Su' Feleac"

Familia Capusan s-a straduit foarte mult sa ne adunam si sa ne cunoastem. Noi cei din Cluj, persoane care iubim si respectam obiceiurile din trecut brodatul, margelitul, pieptarele cat si tesasaturile de alta data. Intalnirea a fost la Biblioteca Judeteana Octavian Goga, Cluj




Am intalnit oameni pasionati care vorbeau de pasiunea lor, cu vocea tremurand si licariri de emotie in ochi, acestia fiind d-ul Capusan, d-ul Sebastian Paic, d-ul Abrudan. Au mai fost si alti pasionati prezenti Rodica Capusan ne-a aratat cum se toarce. Camelia Sabo a reanviat un frumos zgardan si a inceput sa lucreza cu mainile ei minunate o camasa Romaneasca.


Zgardan vechi reprodus de Camelia Sabo

La Sezatoare am aflat de "Drumul Canepii" – Reconstituirea Muzeului Etnografic "Poarta de su' Feleac". Am vazut filmul realizat in care erau prezentate etapele de lucru si procesul prin care samanta de canepa ajunge panza de casa. Procesul este unul foarte amplu si cred ca ar trebui sa fie cunoscut de cat mai multe persoane. E de laudat efortul depus pentru realizarea acestui film cu scopul de a face cunoscuta truda bunicilor si strabunicilor nostri. Denumirea in sine "Drumul Canepii" este foarte sugestiva si bine alesa de familia Capusan.


Din patrimoniul Muzeului Etnografic "Poarta de Su' Fealeac"

Din patrimoniul Muzeului Etnografic "Poarta de Su' Fealeac"-
detaliu pe maneca peste cot.


Domnul Capusan un iubitor de arta populara a achizitionat piese vechi gasite in targuri sau in diferite locuri. Dansul imi povestea de vesta ce o purta care era sub doi batrani la un targ :) . Doamna Rodica Capusan imi prezenta una din multele camasi salvate de sotul sau si cat are dansa de reparat la ele :) . Acesti oameni vorbeau cu atata pasiune si respect incat imi doresc, cat de curand, sa ajung sa cunosc muzeul intemeiat cu truda de dansii si sa vi-l prezint. Pana atunci cei dornici de a cunoaste Muzeului Etnografic "Poarta de su' Feleac" poate lua legatura cu familia Capusan.
Va prezint o parte din comorile muzeului.


Maneca de la camasa cu stele



Camasa cu broderie sparta, "in ciur", 
 Muzeului Etnografic "Poarta de su' Feleac"

Poale, tinuta femeiasca Muzeului Etnografic "Poarta de su' Feleac"








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu