vineri, 19 februarie 2016

Tehnici de brodat. Puncte de cusatura. Partea 2


Punctul drug: Se stabileste latimea la care se doreste realizarea drugului (4-5 fire) si se coase la fir. Acul se infige pe linie verticala, mai sus cu distanta de fire stabilita, se scoate pe dos la un fir distanta, in lateral, de unde s-a inceput initial. Acest procedeu se repeta pe suprafata dorita. Aspectul punctului este de o fasie ingusta intr-o singura culoare. De obicei, se foloseste pentru a se marca anumite modele. 
Daca se doreste a realiza o suprafata mai lata, gen panglica, este indicat sa se foloseasca punctul ciocanele (Saliste) pentru a-si pastra forma in timp.



Punctul drug


Punctul la un fir sau "peste fire": Se coase linie langa linie, asemanator cu punctul drug, diferenta este data de forma zig-zag sau de triunghiurile mici unite. 
La varianta zig-zag lungimea firelor sunt egale. Se infige acul mai jos cu un fir sau mai sus cu un fir, in lateral, dar pastrand lungimea firului egal.
La forma de triunghiuri mici unite lungimea firelor este crescatoare pe o parte a triunghiului si descrescatoare pe cealalta parte a triunghiului. Se infige acul cu un fir mai sus sau mai jos pentru a rezulta aceste triunghiuri.


Punctul la fir sau "peste fire" in forma zig-zag

Punctul la fir sau "peste fire"
in forma de triunghi


Punctul ramurica: Acest punct se lucreaza la fir cat si dupa desen. Se introduce acul oblic si se trece pe dos. Se scoate acul la jumatatea distantei stabilite si se repeta procedeul.


Punctul ramurica



Punctul de feston: Este un punct rezistent la spalat, motiv pentru care a fost folosit adesea ca si terminatie la guler, tiv, etc. Punctul se executa de la stanga la dreapta, iar pentru a fi cat mai rezistent in timp se fac doua linii orizontale de punct inaintea acului. Festonarea se face la fir de jos in sus cuprinzand cele doua linii de punct inaintea acului. Se introduce acul in sus, se lasa firul lat, bucla, si se scoate in jos la un fir distanta. Acest pocedeu se repeta pana se termina suprafata de lucrat.


Punctul feston


Punctul feston


Punctul "Gurita/ Gura papusii": Se lucreaza in forma de cerc sau patrat. Se deseneaza formele, apoi se cos la fel ca punctul de feston, dar fara cele doua linii de punct inaintea acului. In zona Muscel gura papusii, forma rotunda, poarta denumirea de "Banut".


Punctul "Gurita papusii"

Sper sa va fie de folos aceste puncte de cusatura descrise, iar cat de curand voi publica partea 3 si 4.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu